Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom

Mátranovák jelenlegi római katolikus temploma 1800-ban épült az ún. Vallásalap költségén. Ekkoriban épülhetett önálló plébániépülete is, hiszen 1797 előtt Mátranovák (Homokterenyével együtt) a kazári anyaegyház filája volt.
A templom későbarokk stílusban épült, egyhajós, homlokzattornyos épület. Hagymasisakos tornya, mely eléri a 32 méteres magasságot, jelenleg három haranggal rendelkezik. Belépve a főajtón egy kiegyensúlyozott, nyugodt későbarokk belső tárul elénk. Két nagyobb boltozata van a templomhajóban és egy kisebb a szentélyben. A szentély keskenyebb a hajónál, a nyolcszög három oldalával zárul. A szentély déli oldalán és a hajóban lévő két-két nagyméretű kosáríves ablak elegendő fénnyel tudja ellátni az épületet. A templom eredetileg teljesen ki volt festve, később lemeszelték.
Szentélyében (a kőoltár felett) Nepomuki Szent János volt látható, a hajó boltozatain a négy egyházatya, valamint Jézus életéből való jelenetek voltak ábrázolva. Mai falfestményei 1961-ből valók, Szilágyi János munkái. Jelenlegi oltára a régi kőoltárból, és a ráhelyezett fa oltárépítményből tevődik össze, melyet 1870 körül építettek a
kőalapra. A templom védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló oltárkép olajfestmény, az egri Kovács Ferenc festette. Az oltár eredeti angyalszobrai a plébánián találhatók, a jelenlegi fa-angyalpár a mellékoltárról került a főoltár két szélére.Figyelemre méltó a fából készült klasszicista szószék, melyről 1832-ben tesznek először említést. Tetején Szent Mihály arkangyal szobra látható. Mellékoltára 1845-ben épült, Szent István pápa tiszteletére, ma a Tirolból származó Jézus szíve szobornak ad helyet. Ugyancsak fából készült tiroli szobrok találhatók még a templomhajó többi részében. A régi templomból fennmaradt körmeneti Mária szobor a templom egyik ékessége. A keresztelőkút a szentély és a hajó között helyezkedik el, tetején Keresztelő Szent János alakjával. Az örökmécses empire stílusú. A templom a szertartások időpontjain kívül is gyakorta nyitva van, kérésre bármikor megtekinthető.

104232925

Szólj hozzá