A Nyírmedpusztai Lurkóheverdében is felfedezhetjük a 2017-es év madarát a Tengelicet

A Nyírmedpusztai Lurkóheverdében is felfedezhetjük a 2017-es év madarát a Tengelicet

Leírás és életmód

Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Szinte kizárólag csapatosan látni. A hideg idő beálltával gyakran találkozhatunk vele a madáretetőkön. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Nagyrészt állandó, de télen észak-déli irányú kóborlása is megfigyelhető. Régebben dekoratív külseje miatt kalitkamadárnak tartották, de már régóta védett faj.

Élőhelye, költése:

Sík- és dombvidéki fészkelő. Mátranovák-Nyírmedpuszta környékén is gyakran találkozhatunk vele. Kedveli a településeket. Kertekben, temetőkben, parkokban, fasorokban, erdőszéleken fészkel, a zárt erdőket viszont elkerüli. Fészkét a fák lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat nevel. A többi pintyféléhez hasonlóan fészkét vékony növényi szálakból építi, melyet szőrökkel és a nyárfa puha termésével bélel. 4-5 tojást rak, melyeket a tojó egymaga költi ki, míg a hím a táplálékszerzésben segíti.

Előfordulás és állományainak helyzete

Hazai fészkelő-állománya 622 000 – 763 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt növekedést mutat (1999-2015).

carcar_01_h_orban_zoltan_c

Forrás: (http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-carcar)

Szólj hozzá