Óvodai erdei táborok Nyírmedpusztán

“Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanult látni.., az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan  jár az úton, meglátja a zöld fűben a sárga kankalin ragyogását vagy a fecske röptének eleganciáját, és már máris szebbnek látja a világot.”  Hermann Alice

 

slider09

A Nyirmedpusztai Lurkóheverdébe már 17 éve szervezünk óvodásaink részére erdei tábort.

Folyamatosan szépülő, fejlesztett, ízlésesen berendezett lakó és közösségi épületekben gyermekeink részére programokban és élményekben gazdag 6 napot tudunk biztosítani.

A szálláshely által biztosított felszerelt konyha, a gondnok által nyújtott jó minőségű ételszállítási segítség illetve étkezőhelyiség mindig megoldotta számunkra, a gyerekek napi étkeztetését. A tágas étkező a kézműves illetve rosszidő esetén egyéb közösségi programok, játékok szervezésében is elegendő teret biztosított. Óvodás korosztály számára külön busszal célszerű szervezni az oda-illetve a haza utat, illetve a külön kirándulást. A Mátranovákról csomagok táborba juttatásában a gondnok szintén segítséget nyújt. A többségében árnyékos erdei gyalogösvényen jól megközelíthető a szálláshely, jó 2.5 km. bevezető túra lehetőség.

A tiszta levegőjű, gyönyörű környezetben, a naponkénti rövidebb túrák biztosításával, több lehetőség van az erdőben fellelhető növénytársulások, illetve az erdei állatok életmódjának megfigyeltetésére, módjukban áll a gyerekeknek, az erdő nyújtotta természetben közvetlenül személyes tapasztalatokat gyűjteni az élővilág sokszínűségéről.

A szenzitív játékok, a vizsgálódások, a spontán megfigyeléseik az őket körülvevő környezetben, megalapozhatják, azt a tényt, hogy a természetben minden mindennel összefügg. Az élő és élettelen környezeti tényezők kölcsönösen hatnak egymásra.

Az összefüggések meglátatásával alapozhatjuk meg, az ökológiai ismereteiket. Az együtt eltöltött hat nap hozzásegíti, a személyiségük formálását, nyitottabbakká, társaival együttműködőbbeké, természeti környezetükre jobban odafigyelőkké válnak. Az erdei óvodában, a természet iránti, szeretetének, és tiszteletének, megalapozásán túl, a meglévő értékek, megőrzésének szemléletét is alakítjuk. Olyan szokásokat, magatartásformákat gyakoroltathatunk, amelyek majd életre szólóan megmaradnak, s belső szükségletté válnak.

A természet szeretetére, tiszteletére, a természetben meglévő törvényszerűségek megtapasztalására és a természetvédelemre érzékenyítő nevelés leghatásosabb színtere az erdei óvoda.

A „faluba” is szervezhető kisebb túra ahol mind természeti és népi iparművészeti ismereteket élményeket gyűjthetnek. pl. Helyi Bánya Emlékmúzeum, kovács műhely, tojás patkoló.

A táborhelytől 50 kilométeres körzetébe több környezeti, természeti, kultúrtörténeti ismereteket, élménynyújtó kirándulást is lehetőségünk volt szervezni. / pl. Salgótarján Bánya Múzeum-Salgó vár; Ipolytarnóc, Parád Szilvásvárad és a közelében lévő Balaton nevű község határában lévő Pannontanya, Hollókő; Gyöngyös Mátra Múzeum- Mátrafüred.

A jó levegőjű, forgalomtól távol lévő csendes, szép környezetben lévő szálláshelyet az óvodás korosztálynak is tudom ajánlani.

Dávid Anna
környezetnevelő óvodapedagógus